Kalendář
Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Nejnovější články

     V dřívějších dobách se říkávalo, že rok má pět období – jaro, léto, podzim, zimu a masopust. Je to období, kdy ještě vládne zima, ale ve vzduchu už je příslib jara. Lidé zapomenou na „dobré vychování“, tancují, veselí se, křepčí, převlékají se za roztodivné potvory, pijí, jedí tučné pokrmy a vůbec se chovají trochu ztřeštěně a bláznovsky.

Kořeny jsou prastaré a pověrečné plodnostní praktiky se zřejmě odehrávaly i v jiných kulturách. Masopust nebyl pouze zábavní záležitostí. Bylo v něm mnoho magie, pověrečných rituálů a víry lidí, že právě tímto chováním si zabezpečí reprodukci vlastního rodu i prosperitu hospodářství.

Masopust trvá od Tří králů do Popelce. Popeleční středa udělá konec všem radovánkám a zahajuje šestinedělní předvelikonoční půst. Popelci tak předchází několik dnů nevázaného veselí, hodování a pití. Začíná už tučným čtvrtkem s pečením, klobásami,slaninou a především smaženým masopustním pečivem a pokračuje až do masopustního úterý. V ten den přijde průvod maškar se žádostí o povolení maškarní obchůzky. Starosta s napomenutím o slušném chování a zdárném průběhu maskám slavnost povolí a připíjí na její na zdar. Pak se průvod vydá obcí, kolem ho doprovází obecenstvo, které se nepohoršuje, když je některá z maškar začerní, zabílí nebo když se s nimi medvěd obejme či vyválí (to kuli plodnosti – děvčata – nechte se).

V domácnostech je připraveno pro maškary pohoštění – koblihy, šišky či boží milosti, kořalička, uzeniny, sekaná,ale i chlebíčky i sladké zákusky. A také finanční příspěvek do kasičky za taneček s paní domu.

Maškary dorazí před hospodu U Vltavy, kde kolem 17. hodiny proběhne rituál pochování Klibny a usmrcení Masopusta. Pak bude pokračovat ve vyzdobeném  sále večerní hraní na harmoniku se zpěvem a tancem. Ochutnáme jelita, jitrnice, koblihy, pivo a kořalku.

V Kamýku se připravujeme na Masopust poprvé. Držte nám palce a přijďte nás doprovázet v průvodu a pak s námi pokračovat ve veselí a taškařicích    v hospodě U Vltavy.

Těší se na vás: Masopust, Medvěd,Žid,Holič,Klibna, Bába s nůší,Ženich s nevěstou, Slaměný, Ras,Tanečníci, Smrt, Kominík, Kašpar,Cikánky…

Jarka Špačková

(Visited 166 times, 1 visits today)
Aktuální teplota

2,3 °C

Čas měření:  4:48  19.4.2024

Nejbližší akce
  • Žádné události
  • Nejčtenější články (90 dní)
    Srážky


    Zdroj: ČHMÚ, více zde.

    TOPlist